Gelencsér terug in kloosterkerkje van Kortehemmen.

De beeldende, biografische en historische tentoonstelling Gelencsér terug in het kloosterkerkje van Kortehemmen is een eerbetoon aan het Hongaars-Nederlandse paar, beeldend kunstenaar Ferenc Gelencsér (Vasvár 21.6.1928- Drachten 26.6.2019) en zijn echtgenote Erzsébet (Erzsi) Juliánna Gelencsér-Sulyok (Tiszakürt, 19.11.1929- Drachten, 10.4.2022).

Zelfportret

De tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar, auteur en gastcurator Gerhild van Rooij van Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Aldtsjerk), kenner van het werk van Ferenc.

Opening
Op zaterdag 5 oktober 14 uur wordt de tentoonstelling geopend met een bijzondere inleiding. In 1956 zijn de kunstenaars, beide Hongaarse vluchtelingen, in Smallingerland ontvangen door burgemeester Jan Lourens Thalen. In zijn voetsporen gaat de huidige burgemeester van Smallingerland, Jan Rijpstra, deze expositie openen.

De tentoonstelling is op alle zaterdagen en zondagen van oktober geopend van 13:30 – 17:30. De entree is €2.00 en komt ten goede aan het kerkje van Kortehemmen. Een kopje koffie of thee is bij de prijs inbegrepen..

65 Jarig huwelijk van Ferenc en Erzsi.

Er is vanaf 6 oktober steeds een korte inleiding om 15 uur over telkens een ander facet in het leven en werk van de kunstenaar en zijn vrouw.

De onderwerpen:

WeekendZaterdag
15 uur (muv 5 okt)
Zondag
15 uur
5 & 6 okt14 uur: Opening door Jan Rijsptra en Gerhild van RooijBeetsterzwaag, Vredeman de Vries, Leeuwarden
12 & 13 oktFriese en Hongaarse landschappen GelencsérGrafiek, reclame, docent Baarda college
19 & 20 oktInvloed Hongaarse opstand als Powerpoint presentatieVlucht in 1956, Hongaarse opstand
26 & 27 oktWerk openbare ruimte, beelden, reliëfs Bakony studio, Drachten, overzicht werk

Grafiekblad van Ferenc Gelencsér

De volgende aspecten van het leven Ferenc en Erzsi kunt u terug vinden op deze exposite:

  • 23 Oktober 1956: De Hongaarse opstand in Budapest die aanleiding gaf tot hun vlucht met een eerste opvang in A.G. Woodbrookers en in de Kloosterkerk van Kortehemmen die ze benoemden als ‘levensveranderende verademing’.
  • Ferenc als virtuoos portrettist, cartoonist, beeldhouwer, reclame docent in Sneek, keramist, vormgever in metaal en andere materialen.
  • Naast beeldend werk zijn er documenten, foto’s, tekstfragmenten, knipsels en boekcitaten van onder meer Geert Mak te zien over de aankomst in Nederland en hun aanpassing in het nieuwe vaderland.
  • Werken van Harry Boiten, Gerrit Ris, en Gerhild van Rooij zijn te vinden op de expositie.

Wooodbrookers getekend door Gerrit Ris.

Wij verheugen ons op uw komst en willen graag onze liefde en bewondering voor dit kunstenaarsechtpaar met u delen (Gerhild van Rooij en Andries Tóth).

Een meer gedetailleerde omschrijving van veel aspecten van deze expositie is terug te lezen in de dit PDF-bestand.

Contact over deze expositie of anderszins over Gelencsér kan via email: gerhildvanrooij@cs.com. Telefonisch: 058-2561176 en bgg 06-25356418.

Ook via sociale media is Gerhild van Rooij benaderbaar: Facebook, Instagram, LinkedIn websites onder haar eigen naam.