Expositie Kunstcollectief Kloosterkerk


In de maand September 2024 exposeren een 8-tal enthousiaste kunstenaars van het Kloosterkerk-collectief eigen werk. Dat varieert van schilderijen en beeldhouwwerk tot expressieve lampen.

De expositie is geopend op de zaterdagen en zondagen van za 31 augustus tm zo 22 september. Dit vindt plaats tussen 13:00 en 17:00 uur. Entree is €2, waarvoor ook een kopje thee of koffie wordt geschonken met aankleding.


Heeft u belangstelling voor één of meer van de getoonde werken of wilt u contact hebben met één of meer kunstenaars dan kunt u dit kenbaar maken in het kerkje zelf. Een alternatief is het invullen van het invulformulier van deze website!


Lolke Schurer

C’est la couleur qui fait la peinture.

Het doet er niet zoveel toe wat een schilderij voorstelt. Het zijn vooral de kleuren die van belang zijn. Dat is vooral wat de schilder wil uitdrukken. Lolke Schurer is liefhebber van het expressionisme. Vooral de kleuren moeten een gevoel van vrolijkheid oproepen. Als je dat kunt oproepen en het schilderij past in het interieur dan is de missie geslaagd.

Lolke Schurer woont in de Wilgen en heeft nu 10 jaar les van de schilderes Sjoerdsje Piekstra uit Hoogezand.


Durkje Haringa

Jan Durkspolder, Eernewoude

De natuur is voor mij de voornaamste inspiratiebron. De sfeer, die ik ervaar, probeer ik in mijn werk weer te geven.

Zo heb ik aquarellen van de Wadden, de kust en andere natuurgebieden gemaakt. Naast landschappen, maak ik ook werken van bloemen en andere stillevens.


Neeltsje Dam

Simmerdeis

Mijn naam is Neeltsje Dam en ik schilder sinds 1996. Mijn inspiratiebron is het Friese landschap. De technieken die ik gebruik zijn zowel  acryl- als olieverf. Mijn stijl is impressionistisch. Ik ben autodidact. 


Hilbrand Klaver

Licht-vaardig.

In mijn lagere-schooltijd kreeg ik knutselles van een handige vader van een vriendje. Timmeren en figuurzagen en daarna het beschilderen van de gemaakte voorwerpen. Het zelf maken van speelgoed en andere voorwerpen was inspirerend. Later werd dat het maken van o.a. meubilair.

Tijdens mijn loopbaan heb ik altijd gewerkt in research-omgevingen, als experimentator en als software engineer. Ook mijn creativiteit werd daarbij gewaardeerd en dat leverde zo nu en dan interessante uitdagingen op.

Na het beëindigen van mijn loopbaan kwam er een nieuwe richting op mijn pad: Het oprichten van wat nu het Makerlab van de bibliotheek in Drachten heet. 3D printers en een lasersnijder kwamen binnen handbereik en inspireerden tot creatieve processen, werkstukken en tot het geven van workshops voor inwoners van Smallingerland.

Met de computer, een 3D printer en/of lasersnijder als mijn gereedschappen ontwerp en realiseer ik allerlei vormen waaronder de lampen waar ik nu mee exposeer en die ik probeer sfeerverhogend te maken.

Wellicht spreekt het u ook aan.


Bert Meijer

Na mijn pensionering in 2008 ben ik gestart met de schilderkunst, hiertoe aangezet om de vrije tijd te vullen en geïnspireerd door andere kunstenaars, waarvan het werk mij erg aanspreekt zoals dat van Gerrit Benner,  Nicolas de Stael,  Klaas Koopmans en Wim Oepts. Daarvoor heb ik nooit een schilderskwast in de hand gehad.

Meestal begin ik te schilderen zonder te weten welke kant het opgaat, het levert voor mij mooie abstracte schilderijen op, geef mijn fantasie de vrije loop. Vaak moet ik dan ( te ) veel verf gebruiken, soms laag over laag,  om bij het geheel een een tevreden gevoel te krijgen. Schilderen is als componeren, de indruk die je krijgt door kleuren te mengen, te rangschikken is de muziek van het schilderij.

De natuur, de mooie landschappen, ook hier in het Noorden, het Wad en de omgeving van Drachten, inspireren mij. Dan probeer ik de indrukken die ik opdoe op mijn eigen wijze vorm te geven op het doek. Door mijn gebrek aan technisch kunnen probeer ik niet de indruk te wekken van echtheid maar  het geeft me een goed gevoel iets te zien dat alleen in mijn fantasie ontstond.

Ik heb ook ontdekt te leren zien. Zien is een wezenlijk onderdeel van het schildersproces. ‘s Middags schilderen en ‘s avonds naar het schilderij kijken, te constateren of het resultaat wel of niet voldoet, welke aanpassingen nodig zijn.


Rienkje van Boekel – van der Mei

Rienkje volgt sinds 2018 schilderlessen bij Jannes Kleiker, eerst met acryl en later met olieverf.

Schilderen is voor mij tijd-vergetend bezig zijn. Ik schilder realistisch aan de hand van foto’s van momenten die voor mij van betekenis zijn. De onderwerpen variëren van kleinkinderen en zeilen, tot natuur en landschap. Met veel plezier schilderde ik ook de illustraties van het boek Koekelekaka de reus, waarvoor mijn echtgenoot de tekst verzorgde.


Janny Hazelhoff

Ik ben Jannie Hazelhoff, in mijn jeugd tekende ik al graag.
Toen ik met pensioen ging heb ik deze liefde weer opgepakt.

Eerst ben ik met acrylverf  gaan schilderen, later met olieverf. Dit beviel mij beterm de kleuren zijn dieper en de verf is smeuïg.
Ik schilder realistisch, zoals landschap, dieren en portretten en ik krijg les van kunstschilder Jannes Kleiker.

Voor mij is het de vierde keer dat ik mee doe en heb al diverse werken verkocht. Ik zou zeggen, kom kijken naar de expositie in het kerkje.


Jos Hartwig

Sneek

Jos Hartwig werd net over de grens van Friesland in het dorp Oldemarkt geboren. Hij heeft in eerste instantie geleerd voor een vak als metaalbewerker en elektrotechneut, maar is uiteindelijk politiechef van Sneek geworden.

De technische opleiding met betrekking tot metaalbewerking bestond gedeeltelijk uit solderen en lassen van metalen. Toen had Jos Hartwig al een goed creatief gevoel voor het bewerken van harde materialen.

Ondanks zijn drukke baan heeft hij altijd ruimte gehouden voor kunst en creativiteit. Zo heeft hij 30 jaar geleden les gehad in schilderen en 16 jaar geleden in beeldhouwen. Sindsdien werkt Jos aan zijn beelden met diverse materialen, van witte en zwarte albast tot aan brons en koper.

Zijn nieuwste uitdaging wordt het werken met stroken koper die aan elkaar gelast gaan worden. Hier komt zijn oude metaalachtergrond weer van pas. Kenmerkend voor het werk van Jos Hartwig zijn vrouwenfiguren in een non-figuratieve stijl. Ook de thema’s wind, water en vuur spelen een grote rol in zijn werk.

De beelden van Jos Hartwig zijn beelden met een verhaal.